Hvad er pronation, underpronation og overpronation?

Kas yra pronacija, hipopronacija ir hipermonacija?

Pronation

Mūsų kūnas turi savo sistemą smūgiams sugerti, vadinamą pronacija. Tai yra rulavimo judesys, kuris atsiranda, kai mes nusileidžiame koja ant žemės, ir paprastai prasideda nuo išorinio kulno, prieš tęsiantis link didžiojo piršto. Tai svarbi funkcija mūsų kūne, kuri paskirsto apkrovą, kuriai pėda yra veikiama.

bėgimo batai su gera amortizacija dėl per didelės pronacijos

Mes perdaug pronuojame arba perdaug supinuojame, paprastai yra dalykas, su kuriuo gimstame, ir svarbu atsiminti, kad tai yra visiškai natūralu. Tam tikru būdu kai kurie žmonės gimsta stipresni tam tikrose vietose nei kiti, kas gali sukelti problemas. Galima patirti įvairių traumų dėl netinkamos avalynės, atsižvelgiant į turimą pronaciją. Vienas iš būdų sužinoti, kas jums tinka, yra išbandyti įvairius batus ir pajausti, kas yra patogiausia jūsų kojoms.

Perniktinė pronacija

Perniktinė pronacija reiškia, kad pėdos vidinė pusė ties čiurnos sudaro pernelyg didelį į vidų judesį, kai, pavyzdžiui, batai paliečia žemę vaikštant ar bėgant, tačiau kai sėdite patogiai kėdėje, perniktinė pėda atrodo visiškai normali.

Kitais žodžiais tariant, pėdos pokyčius matome tik tuomet, kai ant jos sveriame, o situacija pėdoje keičiasi mažiau, kai pėda remiasi ant minkštų paviršių, pavyzdžiui, kilimų. Perniktinės pronacijos problema yra ta, kiek laiko pėda praleidžia pronacijos judesyje ir kaip giliai jis patenka; tai trukdo pėdai tęsti judesį ir pereiti atgal į supinaciją.

Kiekvienas žingsnis, kurį žengiame, kai per daug pronuojame, sukelia pusiausvyros sutrikimus kūne ir toliau sukelia pernelyg didelį nusidėvėjimą sausgyslėms, sąnariams, raumenims ir raiščiams.

Tipiški simptomai su perniktinėmis pėdomis apima:

  • Plantarinis fascitas / kulno spurga
  • Achilo sausgyslės uždegimas
  • Skaučiai pėdos padais
  • nugaros skausmai
  • Šlaunies uždegimas
  • Knees skausmai

Kaip galite patikrinti namuose, ar turite perniktinę pronaciją, paaiškinsime vėliau šio straipsnio.

Perniktinė pronacija

Su perniktine pronacija, jūsų pėdos gali būti įtemptos ir turėti aukštą kulkšnį ir pėdos arką. Kai kuriais atvejais gali būti, kad tik kulnas ir pirštai liečiasi su paviršiumi. Apkrova tada bus pernelyg didelė, palyginti su tais, kurie turi normalią pronaciją. Tai reiškia, kad žmonės su perniktinėmis pėdomis reikalauja daug amortizacijos, kad išvengtų traumų dėl pernelyg didelės apkrovos.

Priežastis, dėl kurios jūsų pėdos gali turėti supinaciją, paprastai būna įgimta, tačiau tai gali būti ir tam tikrų raumenų silpnumo pėdoje, kulkšnyje ar kojoje rezultatas - silpnumas gali atsirasti dėl:

  • Neteisinga avalynė
  • Kūno nesusitvarkymas
  • Arba trauma, kuri sudarė problemas raumenims ar sausgyslėms

Pėda, kuri yra pernelyg supinuota, negalės prisitaikyti prie paviršiaus, ant kurio ji vaikšto, o raumenys ir kaulai aplink pėdą turės dirbti daugiau, kad išlaikytų pusiausvyrą. Tai ilgainiui sukels įtampą įvairiose kūno dalyse, įskaitant blauzdas, kelius, klubus ir nugarą - ir sukels traumų. Jei tai nesukelia baimės, paprastai tai paaiškinama taip, kad tai užkerta kelią visam jūsų kūnui ir sukels nesusitvarkymus bei traumas, jei problema nebus ištaisyta.

Kaip ir su perniktine pronacija, jūs galite pastebėti, ar turite šio tipo pronaciją, kai sveriate pėdą. Priešingai nei su perniktine pronacija, tie, kurie perniktinai pronuoja, matys, kad pėda linksta į išorę.

Ką galite padaryti patys:

  • Naudokite batus, kurie suteikia ypatingą amortizaciją ir galbūt papildomą paramą pėdos arkai.
  • Stenkitės vengti aukštakulnių batų ir batų su plonesniais pado. Jei turite batus su plonu padu, nusipirkite vidpadžius, kurie gali suteikti šiek tiek papildomos paramos.
  • Stenkitės vengti vaikščioti ir bėgti kietame paviršiuje, pavyzdžiui, betoninėse grindyse ir panašiai, nes pėda geriau veikia minkštame paviršiuje. Tai skatina pėdos raumenų ir sąnarių funkciją. Jei dirbate ligoninėje ar panašiai, kur yra kietas paviršius, investuokite į batus su gera amortizacija, kad kulnas nesusidėvėtų.

Kaip patikrinti patiems

Perdidinės pronacijos vadovas:

Greitas ir lengvas būdas pamatyti, ar perkrauname, yra pažvelgti į savo įprastų batų dugną ir atkreipti dėmesį, kur labiausiai nusidėvėję. Jei didžioji nusidėvėjimo dalis yra pado vidinėje pusėje netoli kulno ir didžiojo piršto, yra didelė tikimybė, kad jūs perniktinai pronuojate. Taip pat galbūt pastebėsite, kad jūsų batai linksta į vidų, kai juos žiūrite ant plokščio paviršiaus.

Kitas žingsnis yra nusiimti kojines ir pažvelgti į savo pėdas basomis. Ar turite žemą arką pėdoje arba plokščią pėdą? Tai gali būti ženklas, kad perniktinai pronuojate.

Tie, kurie perniktinai pronuoja, taip pat patiria įvairių

Grįžti į tinklaraštį